Blog

opera alternatief chrome
Nieuws Tips

Alternatief voor Google Chrome? Opera browser

In veel opzichten blijft een browser een browser. Bovenin het scherm staan de tabbladen voor de pagina’s die open staan, gevolgd door de adresbalk, de favorieten en dan de pagina die u bezoekt. Toch heeft de Opera Browser een aantal toevoegingen die interessant zijn, ook voor de ondernemer.

Veel bedrijven gebruiken Facebook en WhatsApp om de drempel voor contact opnemen zo laag mogelijk te houden. Het is makkelijk, iedereen kent het en wellicht het mooiste, gratis. Vaak houd dit wel in dat de telefoon de hele dag rinkelt en dat er ook vaak via de telefoon geantwoord wordt. Nu bestaat er WhatsApp desktop en de web versie van Messenger. Maar zou het nu niet handig zijn als alles geïntegreerd is op een plek, zonder elke keer aparte programma’s te moeten openen? Hier kan de Opera browser een uitkomst bieden!

 

opera

 

De zijbalk heeft een aantal snelkoppelingen naar handige functies zoals snel zoeken, waarbij je in een pop up in Google kan zoeken waarna de pagina tussen de bestaande tabbladen komt te staan. Mijn Flow waardoor je gegevens tussen je telefoon en je pc kunt sturen. Maar wellicht het fijnste van alle, een snelkoppeling naar WhatsApp en Messenger. Deze kun je koppelen aan je (bedrijfs)accounts en je kunt direct je klanten beantwoorden vanaf je computer. Het beste van alles? Als je WhatsApp of Messenger vast pint dan deelt de Opera browser het scherm op in tweeën waardoor je ernaast nog gewoon kunt internetten.

Bij het opstarten van Opera kom je standaard in de snelkiezer terecht. Dit is vergelijkbaar met de “nieuwe tabblad” pagina van Google Chrome. Waarop een zoekbalk en de meest bezochte pagina’s te zien is. Hier kun je ook je eigen pagina’s aan vastpinnen zodat je altijd een snelkoppeling hebt naar je meest bezochte pagina’s.

Daarnaast kun je met muis bewegingen de browser beheren. Door bepaalde bewegingen te maken met je muis kun je een pagina terug, vooruit een nieuwe tab openen, een tab sluiten en nog veel meer. Ook voor het maken van screenshots zit een handig ingebouwde functie. Door op het camera’tje te drukken in de adresbalk of op shift + ctrl + 5 te drukken open je het screenshot programma van Opera waar je zelf kunt kiezen of je een hele pagina wilt vastleggen of slechts een deel hiervan.

Ook heeft Opera een ingebouwde VPN, die naar eigen zeggen geen logging bijhoud, waar al het internetverkeer versleuteld wordt voor veilig internetten. Er is een by-pass service beschikbaar voor zoekmachines, hierdoor blijven de zoekresultaten relevant en lokaal.

Niet alles is alleen maar positief. Opera heeft een ingebouwde darkmode die de look van Opera naar donker veranderd, maar die heeft helaas geen invloed op de webpagina’s. Ook is Opera nogal een geheugen verbruiker, zelfs als er maar 1 tab open staat. Echter is het een snelle browser met een verfrissende kijk op wat een browser kan zijn. Het werken gaat vlot en het is het eerste echter alternatief op Google Chrome in een lange tijd.