Blog

Diensten Nieuws Tips

Licentievrij werken, kan dat nog?

Tot elk commercieel programma dat wij gebruiken behoort een licentie toe. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Windows, Microsoft Office en je antivirussoftware. Elke licentie kost geld, sommige eenmalig en sommige jaarlijks. Kan het ook zonder anno 2018? ICT Roermond legt het graag uit!

 

Open source of open bron beschrijft de praktijk die in productie en ontwikkeling vrije toegang geeft tot de bronmaterialen (de source) van het eindproduct. – Wikipedia

 

Open source

 

Als je aan licentievrij werken denkt, denk je ook snel aan Open source. Bij Open source gaat het nog een stapje verder dan alleen licentievrij werken. Je kunt de hele broncode van het programma inzien. Hierdoor ontstaat iets waardoor open source zijn kracht krijgt, de community. Omdat de broncode beschikbaar is voor iedereen om mee te werken kan ook iedereen iets bijdragen aan dat project. De mensen die dit doen, de community, zorgen ervoor dat een open source project tot leven komt. Diezelfde mensen dragen ook bij aan de ontwikkeling hiervan. In plaats van een afdeling of kleine groep mensen die aan een stukje software werken met hierin de visie van de leidinggevende, zoals bij vele betaalde softwarepakketten, werken bij open source projecten allerlei soorten mensen mee met het enige doel om het project beter te maken. Open source software klinkt mooi toch?

 

Besturingssysteem, Microsoft Office en antivirus

 

De drie stukken software waarop we ons nu focussen zijn het besturingssysteem (Microsoft Windows), officepakket (Word en Excel) en een antiviruspakket. Ze staan in haast elke kantooromgeving op de computer en als je deze drie softwarepakketten gratis kunt krijgen ben je al een heel eind op weg.

 

Afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent zijn er veel meer stukken software waar je van afhankelijk kunt zijn, denk bijvoorbeeld aan foto of videobewerking. Ook hier zijn gratis varianten van namelijk Gimp (foto) en OpenShot (video) maar zodra je jou geld wilt verdienen als grafisch designer dan kun je het beste kiezen voor commerciële versie van die software.