Blog

ransomware-bent-u-voorbereid
Beveiliging Diensten Nieuws

Ransomware? Dat gebeurt mij niet!

Dit is een argument dat ICT Roermond bij veel bedrijven hoort. Het resultaat is, dat wanneer het wel gebeurd, het bedrijf er niet op voorbereid is. Waar eerder vooral grote bedrijven het slachtoffer werden lijkt de cybercriminaliteit zich nu vooral op het MKB te richten. Deze groep is kwetsbaarder omdat hun niet vaak de capaciteit in huis hebben om de situatie te herstellen en dus eerder geneigd zijn te betalen. Wat doet u als er een cyberaanval plaats vind? Hoeveel werk kunt u nog verrichten als u uw computer uit zet?

Wees voorbereid

Niemand kan u garanderen dat u nooit slachtoffer zal worden van cybercriminaliteit. Ransomware is op dit moment een van de zwaarste vormen van cybercriminaliteit. Op het moment dat uw systemen geïnfecteerd raken zal de ransomwaresoftware op de achtergrond alle data waar hij toegang toe kan krijgen versleutelen. Dit geld niet alleen voor data die op de interne harde schijven van uw computer staat, maar ook voor usb-sticks, externe harde schijven, netwerkschijven, NAS, servers en cloud backups.

Als uw systemen offline zijn, wat is dan het eerste dat u doet? Het is van vitaal belang om snel te handelen zodat u zo snel mogelijk weer online kunt zijn. Heeft u een stappenplan?

“Data is het meest waardevolle bezit op aarde”

En dat is voor uw bedrijf niet anders! U maakt gebruik van software en bezit gegevens van uw bedrijf en uw klanten. Bouwtekeningen, klantdossiers, foto’s en uw administratie het maakt niet uit welke gegevens u bewaard. Het enige dat uit maakt is dat ze terug te halen zijn in geval van nood.

Het is belangrijk om een backup te hebben met versiebeheer zodat u terug kunt gaan tot een punt dat u nog niet geïnfecteerd was met de ransomware. Ook een goede oplossing is regelmatig backups maken naar een externe harde schijf. Echter moet deze worden losgekoppeld als u geen backup maakt en veilig worden opgeborgen. Het gevaar is echter dat deze vaak niet (tijdig) worden gemaakt.

Gelukkig biedt de Cloud de oplossing! Of toch niet? Standaard Cloudopslag software zoals Microsoft OneDrive, Google Drive en Dropbox (Business) bieden geen directe oplossing tegen ransomware. Uw bestanden worden versleuteld en vervolgens versleuteld in de Coud opgeslagen. Sommige oplossingen zijn wel uitgerust met een vorm van ransomware bescherming maar dit is vaak alleen een vorm van berichtgeving. ICT Roermond biedt een (Cloud) backup oplossing aan die u in staat stelt uw bestanden te herstellen, zelfs als u slachtoffer wordt van ransomware.

“Awareness is Key!”

ransomware

Het grootste lek in uw IT omgeving is meestal niet de software of hardware. Het zijn uw medewerkers. 91% van de grote getroffen bedrijven maakte wel degelijk gebruik van beveiligingssoftware en/of hardware. Echter biedt dit geen 100% uitsluitsel voor een medewerker die ingaat op een phishing email of een onbetrouwbare website opent. ICT Roermond biedt awareness cursussen die uw medewerkers online kunnen volgen met slechts 10 minuten per dag. Een kleine investering, zeker in verhouding tot de grote gevolgen die het kan hebben.

Niemand kan met zekerheid zeggen dat ze nooit slachtoffer zullen worden. Slachtoffers hebben vaak schaamte dat ‘juist hun dit is overkomen’. De waarheid is dat iedereen het kan overkomen. Daarom is het des te belangrijker dat u zich erop voorbereid. Het lijkt haast een dagtaak om ervoor te zorgen dat alles klopt. In een zekere zin is dit ook zo. ICT Roermond kan deze last van u overnemen en ervoor zorgen dat uw systemen altijd up-to-date zijn, uw beveiliging geregeld is, backups regelmatig gemaakt worden en uw medewerkers awareness training krijgen.